In deze setup, wat ga je dan met je tweede klasse doen? Met 18 eersteklassers heb je nog, als ik snel even reken, 10 profploegen over. Nog meer jeugdploegen induwen? Extra amateurploegen die nu al niet staan te trappelen om over te gaan (bij mijn weten enkel Jong Gent, Ninove en Hasselt die een licentie indienden, misschien nog een Waalse ploeg) en gedwongen te professionaliseren.
Opnieuw is dit rap-rap een format doorduwen voor de korte termijn zonder een visie voor 'profvoetbal in België'. We komen ironisch terug bij het oude format na zestien jaar dolen. Het enige verschil is
* diverse profploegen failliet: Oostende, Deinze, Lierse, Lokeren, Beerschot, Mons, Beveren, La Louviere, Moeskroen, Aalst, ... Een aantal daarvan werden heropgericht, maar het verhaal Deinze toont dat faillisementen deel zijn geworden van het systeem ipv een uitzondering. Voor wie aan de rand van het profvoetbal leeft, is het continu pompen of verzuipen.
* tweede klasse nog meer een woestijn: de 'gemoedelijke semiprof' in tweede klasse kan niet meer, je moet er zo rap mogelijk weg. Of naar boven, of omdat de centen op zijn.
* U23 ploegen er kunstmatig bijgeduwd zodat de toppers de andere jeugdwerkingen vlotter kunnen leegzuigen.
Tis een droevig rapport. Zijn de grote ploegen beter geworden in Europa? Mogelijks, maar de piramide van het Belgisch voetbal is rot aan de bodem.
De kost van profvoetbal is zo groot geworden dat je eigenlijk heel simpel moet kunnen garanties geven op termijn. Twintig jaar geleden kon je nog met 2000 man op de tribune en op het gemak in tweede zitten, dat gaat nu bijna niet meer.
(sommige elementen van) De koers is daar misschien geen slecht voorbeeld op: licenties die langer geldig zijn (3 jaar) en zekerheden over inkomsten, zodat er investeerders kunnen gevonden worden die niet of suikeromen zijn of extreme durfkapitalisten. Daar hebben ze met de invoering van de World Tour toch een pak meer stabiliteit in de ploegen: 2/3e bestaat al 20 jaar (mss onder een andere naam, maar bon).
Daarom moet je zorgen voor perspectief voor die onderste 12 ploegen ook: zolang die met het mes op de keel zitten gaat iedereen buiten de zes, zeven grote zichzelf vroeg of laat in de vernieling rijden. Zoiets vereist:
* goed delen van de tv-koek
* zekerheid dat je een paar jaar in tweede kan 'herbouwen' om nadien terug stappen vooruit te zetten, zonder de kassa te breken
* vlotte overgang tussen eerste en tweede. En dat gaat in twee richtingen, beste clubs die nu angstvallig vastklampen aan hun ticket
* enkel toegang tot profvoetbal bij investering, maar ook garantie dat je meteen een aantal jaar er kan inzitten
Ik moet wel zeggen, voor 28 profclubs is bovenstaand systeem moeilijk te vinden, zeker gezien iedereen in eerste wil zitten. Iedereen wil een keer tegen Brugge of Anderlecht, om in de spotlight te staan. Er werd wat lacherig gedaan over dat 'Europees systeem' maar dat is wel de enige manier om dat wat effen te krijgen, tenzij je gaat voor een grote eerste klasse en een vergeetput voor tweede.