Zes topclubs eisen in brief een competitiehervorming naar ‘Europees model’: “Anders dreigt ons voetbal in een ongeziene impasse te storten”10/02/25 via Het Laatste NieuwsTerwijl alle profclubs straks verzamelen om te praten over het competitieformat en de tv-gelden, voeren zes topclubs de druk al op. Onze redactie kon een brief inkijken die de topclubs samen gestuurd hebben. Club Brugge, Anderlecht, Racing Genk, AA Gent, Antwerp en Standard vragen daarbij dwingend om over te stappen naar het ‘Europees model’. “Dit is geen moment voor halve maatregelen of tijdelijke oplossingen, maar voor een fundamentele, structurele hervorming die ons Belgisch voetbal opnieuw op de kaart zet.”Alle profclubs verzamelen in de Pro League-gebouwen in Diegem om te discussiëren over het competitieformat en de verdeelsleutel van de tv-gelden.
Het management van de Pro League heeft twee pistes vooruitgeschoven waarover eventueel gestemd kan worden. Ofwel een competitie met zestien eerste- en tweedeklassers, en play-off 1 met vier clubs. Ofwel een afgeleide van het zogenaamde ‘Europese format’, het competitiemodel dat vanaf dit seizoen gebruikt wordt in de Champions League, Europa League en Conference League.
In het Europese model zijn er ook zestien eerste- en tweedeklassers. Maar eerste klasse zou niet langer via 30 wedstrijden verlopen in een heen- en terugronde, maar wordt teruggebracht tot 24 matchen. Om daartoe te komen, worden de zestien clubs verdeeld in vier potten van vier. Alle clubs spelen minstens één keer tegen elkaar, maar dus niet langer per definitie een heen- en een terugmatch.
Elke club speelt wel thuis en uit tegen de andere teams uit de eigen poule, en tegen twee ploegen uit de andere drie poules. Tegen één ploeg uit elk van de andere poules alleen thuis en tegen één ploeg uit elke andere pot alleen uit. De top zes speelt na een regulier seizoen van 24 matchen play-offs, zonder halvering van de punten. Voor de ploegen buiten de top zes is ook in play-offs voorzien, maar over de invulling ervan moet nog verder onderhandeld worden.
U begrijpt: het Europees model is behoorlijk complex. Vandaar dat veel clubleiders hun bedenkingen hebben. Hoe kunnen zij zo’n concept uitgelegd krijgen aan hun achterban - zeker in de wetenschap dat de kleinere clubs in zo’n format mogelijk minder aantrekkelijke affiches in eigen huis spelen.
Maar de topclubs willen dat Europese model dus wél doordrukken. Zij willen vooral naar minder competitiewedstrijden. In het Europese model zijn er nog 34 matchen, zes minder dan vandaag het geval is. De zogenaamde G5, de vijf grootste clubs van het recente verleden (Club Brugge, Anderlecht, Antwerp, Genk en Gent), aangevuld met Standard, hebben daarom een gezamelijke brief gestuurd naar de hele Pro League. Daaruit blijkt dat de topclubs de piste van ‘16-4' zelfs helemaal van tafel vegen.
Onze redactie kon die brief inkijken. Daarin staat: “Het format ‘14-6' genoot de absolute voorkeur van de ondertekenaars van deze brief - laat daarover geen twijfel bestaan (...) Echter, het ontbreekt aan voldoende draagvlak binnen de Pro League. Daarom kan dit voorstel niet langer ter stemming worden voorgelegd.”
“Om dezelfde reden is o.i. ook het ‘16-4'-format niet langer aan de orde. Dit format biedt geen structurele vooruitgang en is bijgevolg niet langer een optie.”
Indien er geen akkoord wordt bereikt over een nieuw competitieformat, dreigt bovendien het tv-rechtenakkoord met DAZN op de helling te komen, wat ons Belgisch voetbal in een ongeziene impasse zou storten. Dit scenario is voor niemand wenselijk.- Zes topclubs in brief
“Het ‘Europese format’, zoals voorgesteld door de Pro League, is veruit de best beschikbare oplossing. Het vormt het meest evenwichtige compromis tussen de uiteenlopende belangen van alle clubs. Bij dit format worden de Relegation Play-offs afgeschaft, is er niet langer een halvering van de punten in de Champions Play-offs, zijn er meer matchen met belang in de Europe Play-offs, en is er voldoende ademruimte in de overvolle kalender.”
De topclubs laten in de brief voelen dat ze de verdeling van de tv-gelden zullen gebruiken als een hefboom voor een nieuw format: “Indien er geen akkoord wordt bereikt over een nieuw competitieformat, dreigt bovendien het tv-rechtenakkoord met DAZN op de helling te komen, wat ons Belgisch voetbal in een ongeziene impasse zou storten. Dit scenario is voor niemand wenselijk.”
“Wij roepen jullie daarom op om de verantwoordelijkheid te nemen die deze situatie vereist. Dit is geen moment voor halve maatregelen of tijdelijke oplossingen, maar voor een fundamentele, structurele hervorming die ons Belgisch voetbal opnieuw op de kaart zet. De tijd van stilstand is voorbij. We moeten vooruit, en we moeten dat samen doen.”
De mail wordt door de meeste middelgrote en kleine clubs lauw onthaald. “Een verwacht manoeuvre”, klinkt het. Onder meer Union-CEO Philippe Bormans gaf vorige week al aan dat de meeste ploegen niet geneigd zijn zomaar te plooien. “Nu lijkt het erop dat de K11 oplossingen moet vinden voor de vraag van een paar clubs. Zij willen van veertig naar 32 of 34 wedstrijden. Wat is de prijs die daarvoor betaald wordt?", vroeg Bormans zich af.
Het management van de Pro League heeft de wens om het competitieformat in februari vast te leggen. In principe zou er maandag al kunnen gestemd worden. Maar de kans dat het al zover komt, is klein.
Bron :
https://www.hln.be/jupiler-pro-league/zes-topclubs-eisen-in-brief-een-competitiehervorming-naar-europees-model-anders-dreigt-ons-voetbal-in-een-ongeziene-impasse-te-storten-br~aa0ac8fd/