Eerst zet clubeigenaar teambuilding stop, even later worden drie werknemers ontslagen: het stormt bij Zulte Waregem
Een inderhaast stopgezette teambuilding voor het personeel, drie ontslagen werknemers in enkele dagen tijd en zelfs de politie op de club. Gaat het Essevee sportief voor de wind, stormt het intern onder leiding van Europa’s jongste CEO. Een inkijk achter de schermen.
Pieter Huyberechts en Levi Verbauwhede
Vandaag om 03:00
Een veelzijdig danscafé aan de boorden van de Leie. De Porcherie in Sint-Eloois-Vijve is een plek waar het ’s weekends leuk toeven is. Door de week heen valt de plek ook te boeken als “polyvalente eventlocatie”. Ideaal voor een teambuilding dus, dachten ze vorige week donderdag bij voetbalclub Zulte Waregem. De club komt tegenwoordig uit in ‘eerste divisie B’ – kortweg tweede klasse. Sportief gaat het Essevee voor de wind: hun vijf laatste wedstrijden wonnen ze allemaal, in het klassement staan ze momenteel tweede. Het doel is en blijft: zo snel als mogelijk opnieuw promoveren naar eerste klasse.
De teambuilding in De Porcherie was er eentje voor de werknemers van de club. Na de degradatie uit eerste klasse en de aanstelling van een nieuwe CEO een half jaar geleden waait er een nieuwe wind. Die nieuwe leidinggevende, dat is de piepjonge Michiel Beeuwsaert, met zijn 21 jaar Europa’s allerjongste baas over een professionele voetbalclub. (Lees verder onder de foto)
Als Schotse krijgers
Met tientallen stonden ze donderdagochtend klaar voor een dagje sportieve ontspanning. Dat er plots logistiek andere keuzes waren gemaakt, vond men raar, maar deed niet meer dan enkele wenkbrauwen fronsen.
Op het programma in de tuin van De Porcherie: een Schotse Highland-competitie. Denk aan Schotse kilts en gooien met meterslange palen. Alsook een collectieve muzikale jamsessie en het gezamenlijk scheren van schapen. Ook de jonge CEO was van de partij en trok zijn Schotse outfit aan. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Kwam er plots een kwade telefoon van vader Tony Beeuwsaert, de hoofdaandeelhouder van Zulte Waregem? Daar leek het volgens onze info sterk op.
Via de zaakvoerders – niet via de CEO – kregen de werknemers te horen dat de teambuilding om budgettaire redenen meteen stopgezet moest worden. Hoewel een deel van de kosten al betaald was door de club. (Lees verder onder de foto)
Een verhaal, zo klonk het, van een veel kleiner budget in tweede klasse en wat interne miscommunicatie. De realiteit: een misnoegde hoofdaandeelhouder die voor boekhouder speelde en zijn wil oplegde. Teleurgesteld, en met het nodige misbaar, dropen de werknemers af. Stank voor dank na zoveel (over)uren op de club, zo voelde het. Ze voelden zich beschaamd.
“Spijtig misverstand”
Sciandri Jacques, communicatieverantwoordelijke bij de club, was zelf ook van de partij, bevestigt het verloop van die afgebroken dag en stelt dat het nooit zo had mogen lopen. “Bij het bestuur was om budgettaire redenen geen ruimte voor een teambuilding, maar die werd door miscommunicatie toch ingepland. Een spijtig misverstand ligt dus aan de basis van het stopzetten van de activiteiten.”
“Bij het bestuur was om budgettaire redenen geen ruimte voor een teambuilding, maar die werd door miscommunicatie toch ingepland”
Het is bij Essevee, zo klinkt het intern, stevig beknibbelen op de uitgaven. De spelers gaan minder op hotel, de zomerstage wordt ingekort en de komende jaren dus ook geen schapen scheren en andere muzikale sessies meer.
Plots politie over de vloer
Het gevolg: intern gemor onder het personeel, een beschaamde CEO die zich amper een houding wist aan te meten, een boze vader die een dag later alleen maar bozer werd toen het nieuws over de gefaalde teambuilding als een lopend vuurtje de ronde deed en zo ook het Nieuwsblad ter ore kwam. Het was een situatie die hij kon missen als kiespijn. De gevolgen bleven naar verluidt niet uit. Sommige betrokkenen kregen het verbaal hard te verduren, er ontstond een sfeer van argwaan en wantrouwen. Wie had het gewaagd om dat verhaal van de mislukte teambuilding door te vertellen?
Meer nog, bevestigen meerdere bronnen binnen de club: vader Beeuwsaert liet in het tumult zelfs de politie optrommelen om een statement te maken. Een deel van het personeel zou zich “weerspannig” gedragen hebben, wat staalhard wordt ontkend. Was het “een geste” om duidelijk te maken wie de echte machthebber op Essevee is?
Drie ontslagen, drie waarschuwingen
De sfeer zakte een dag na de gefaalde teambuilding alvast nog veel dieper onder nul binnen de extrasportieve cel: liefst drie werknemers kregen intussen hun C4, nog drie anderen kregen een formele waarschuwing dat ze met één been op straat staan. Bijltjesdag.
Een schrikbewind? Dat ontkent Sciandri Jacques, die eerder van “een nieuwe wind” spreekt. Al bevestigt hij wel dat er de voorbije dagen binnen de extrasportieve cel ontslagen zijn gevallen en dat daar uiteraard emotionele reacties op komen. De verdere interne keuken op straat gooien, daar heeft hij als woordvoerder van de club geen nood aan.
Opvallend: de drie ontslagen werknemers durven niet publiekelijk te getuigen. Zij verkiezen de stilte na de toorn van de vader van de CEO. Meer nog, vader Beeuwsaert zou hen zwaar onder druk hebben gezet om bepaalde documenten over hun ontslag te ondertekenen.
Vader en zoon Beeuwsaert – de jongste komt volgens onze informatie sinds de onderbroken teambuilding amper zijn bureau nog uit – waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar.