Voetbal is onze religie17/11/2015 via sporta.beHet antwoord van Thomas Caers, Directeur van de multiculturele Essevee Soccer School, op de Parijse tragedie.Eind augustus 2008. Voor het eerst ga ik als voetbalopleider op bezoek bij een moslimfamilie. E?n van hun zonen is uitverkoren voor de JMG-voetbalacademie. Ik bel aan en word hartelijk begroet. Sindsdien weet ik dat het gewenst is de schoenen uit te doen.Elk bezoek nadien is een rijke les. Een sluier zie ik niet meer, ook al wordt hij gedragen, weliswaar niet altijd en overal. Sommige vrouwen geven me geen hand. Ik weet inmiddels waarom, want ik stel vragen. En telkens ervaar ik openheid en krijg ik een helder antwoord. Overal is de beleving anders, maar steeds is de menselijke ontvangst heel warm.
voetbalopleiding Thomas Caers
"We leren onze jonge voetballertjes een goed mens te zijn, want dat staat in ieders bijbel"
Vroeger had ik een totaal verkeerd beeld, gecre?erd van buitenaf. Maar met de jaren heb ik veel geleerd. Ik heb interesse getoond, ik heb vragen gesteld in een poging te begrijpen.
Vandaag ben ik leider van de Essevee Soccer School, van een gemeenschap, waarin jonge mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond samen opgroeien. Stuk voor stuk verschillen ze van elkaar, maar samen vormen ze ??n geheel, dat op zijn beurt verschilt van de maatschappij rondom ons. Bij ons geen kleur en geen religie. Noch oordeel, noch veroordeling. We leren deze jonge voetballertjes een goed mens te zijn, want dat staat in ieders bijbel.
Het is niet altijd makkelijk om deze missie te realiseren. Het bergpad dat we belopen, is bezaaid met hindernissen, maar we dribbelen er ons behendig doorheen. Openheid en praten helpen. Oplossingen zoeken voor zogenoemde onverenigbaarheden: de ramadan vs trainen, neutraliteit vs symbolen, ambitie vs competitieloosheid. Vele spelers tonen hun ouders de weg. Strak wordt soepel.
We prediken gematigdheid in een wereld van extremen, behalve in het werk en de passie die we samen delen. De bal verenigt, het voetbal is onze religie. De terreuraanslagen in Parijs laten mijn spelers niet koud. De tragedie is beangstigend dichtbij, maar tegelijk zo verwijderd van hun eigen minisamenleving. E?n van tolerantie, respect en openheid.
Een goed mens zijn, de basis voor hun voetbalcarri?re.
Bron:
http://www.sporta.be/magazine/artikels/voetbal-onze-religie-het-antwoord-van-thomas-caers-directeur-van-de-multiculturele-essevee