Clubbestuurders Aangekomen voor Algemene Vergadering Pro League: Geen Witte Rook Verwacht over Mediacontract06/11/2024 AI via : HLN Vandaag komen de Belgische profclubs bijeen om de eerste biedingen voor het mediacontract van de cyclus 2025-2030 te bespreken. Het richtcijfer voor dit contract is vastgesteld op minstens 103 miljoen euro. Echter, er wordt geen onmiddellijke overeenstemming verwacht. Naast de totale bedragen zullen de komende weken en mogelijk maanden ook de verdeelsleutel en het competitieformat ter sprake komen. De clubbestuurders arriveerden vanochtend in de Pro League-kantoren in Diegem.Belangrijke vragen blijven beantwoordOp de twee cruciale vragen over het mediacontract — waar het Belgisch voetbal volgend jaar te zien zal zijn en hoeveel het de clubs zal opleveren — zal vandaag nog geen antwoord komen. De profclubs van de eerste en tweede klasse zijn samengekomen om de resultaten van de zogenaamde ‘tender’ te bespreken. Tot eind vorige week konden geïnteresseerde mediapartijen biedingen indienen op verschillende loten van het Belgisch voetbal, met de liverechten van de Jupiler Pro League als belangrijkste onderdeel. Het vorige mediacontract genereerde in totaal meer dan een half miljard euro, met een jaarlijkse opbrengst van 103 miljoen euro. Momenteel heeft DAZN (voorheen Eleven Sports) de volledige controle over deze rechten en biedt het de wedstrijden zowel online als via traditionele telecomoperatoren aan, zoals Telenet, Proximus en VOO.
De verdeelsleutel: Een cruciaal onderwerpNaast het totale bedrag is de verdeelsleutel van groot belang: wie krijgt welk deel van de opbrengsten? Een werkgroep met vertegenwoordigers van zowel de kleinere als grotere clubs heeft de afgelopen weken gewerkt aan een voorstel voor deze verdeling. Voor kleinere teams zijn de mediarechten een belangrijke en betrouwbare inkomstenbron.
De verdeelsleutel is in eerdere contractcycli altijd een punt van discussie geweest. In 2020 vroeg Antwerp extra compensatie, ondanks dat het niet tot de zogenaamde G5 behoorde, die het grootste deel van de gelden ontvangt. Dit probleem zal zich waarschijnlijk opnieuw voordoen. Grote clubs zoals Anderlecht willen een groter aandeel, terwijl Club Brugge overweegt om zijn mediarechten individueel te verkopen, omdat ze geloven dat ze meer kunnen verdienen dan de huidige 12 procent van het totaal.
Competitieformat: Een nieuwe discussieEen ander belangrijk onderwerp dat ter sprake komt, is het competitieformat. Club Brugge en enkele andere topclubs willen het aantal wedstrijden in de Belgische competitie verminderen. Hoewel dit idee in het verleden niet is doorgevoerd, biedt de huidige situatie rondom het mediacontract een kans om deze hervorming opnieuw ter discussie te stellen. Door bijvoorbeeld in te stemmen met een collectieve verkoop en solidair te zijn in de verdeelsleutel, kan er ruimte ontstaan voor een herziening van het competitieformat.
Zelfs als er opnieuw 103 miljoen op tafel ligt, zal er nog veel moeten gebeuren voordat het Belgisch voetbal zich collectief achter een nieuw mediacontract schaart. De Pro League heeft nog tijd; in 2020 ondertekenden de clubs hun definitieve overeenkomst pas op 16 maart.
Dit document biedt een overzicht van de huidige situatie rondom het mediacontract en de uitdagingen die de Belgische profclubs te wachten staan. De uitkomst van deze vergaderingen kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van het Belgisch voetbal.
Bron : AI via HLN